Mordanklagade skyller på varandra

Mordanklagade skyller på varandra

Foto: David Jaller

Ett mord. Två misstänkta. Minst en lögn. Morgonbladet var på plats då rättegången för mordet i Limmared gick in på sin andra vecka.

Lördagen den 19 augusti sköts en man i 25-årsåldern till döds i sin lägenhet i Limmared utanför Borås. Två skott avlossades från trapphuset genom dörren och träffade mannen som senare avled på sjukhus.

Nu, fyra månader senare, är sal två i Göteborgs Tingsrätt fylld med misstänkta, vittnen och anhöriga. Stämningen är alvarlig. Den mördade mannens pappa talar vid ett tillfälle för högt när ett vittne hörs och blir tystad av domaren. Han säger då istället högre så hela salen hör:

– Jag har suttit här i flera dagar. Jag vill bara veta vem som mördat min son. Nu vet vi att det är en av de här två.

Enligt flera vittnen var det en särskilt stökig helg hemma hos Maria och Matte i Länghem. Där befann sig samtliga de inblandade i omgångar, och det brukades olika former av narkotika. Amfetamin, kokain och piller.

– Alla var väldigt påverkade på lördag kväll, säger Maria när hon hörs i rätten. Jag hade varit vaken i en vecka.

– När de satte sig i baksätet sa de ”Kör, kör, kör”.

Samtliga hörda är överens om att Matte, Sebbe, Micke och Anna tar bilen från Länghem på eftermiddagen den 19 augusti. De gör flera stopp varav det sista utanför mordoffrets lägenhet i Limmared. Matte och Sebbe går då in medan de andra väntar i bilen. En stund senare är de tillbaka vid bilen och är uppstressade, säger Anna när hon vittnar.

Så här långt verkar allt klarlagt. Men vad som precis händer från det att de lämnar bilen till att de kommer tillbaka råder det delade meningar om.

Matte säger i förhör att han knackar på dörren, talar i lugn ton några minuter med den mördade i dörröppningen, sedan hörs en smäll. Han blir rädd och springer därifrån. Han vill inte själv säga att det är Sebbe som skjuter, men medger att det är det enda möjliga eftersom det inte är han själv.

Sebbe säger istället att Matte och offret börjar gräla. Då tar Matte fram en pistol –  som Sebbe inte vet att han har med sig – och avlossar två skott. Sedan springer de båda därifrån.

En polis utanför den mördades lägenhet, fotad genom grannens titthål. Foto från förundersökningen.

Men. Det finns ett ögonvittne. Grannen på andra sidan trappgången ställer sig och tittar genom titthålet redan när de knackar på dörren. Därifrån kan han se två personers ryggar och den mördades ansikte, och han ser att det är den som står till höger som skjuter. När grannen kommer till rätten på tisdagen är det främst kroppsbyggnaderna på det två personer han sett som diskuteras.

Precis som med andra vittnen, är det kammaråklagare Johan Udén och Sebbes advokat, Ulrik Smedberg, som turas om med långa förhör. Ulrik Smedberg tycks försöka visa att vittnet ej är tillförlitligt, genom att jämföra det han säger nu med det han sagt i polisförhör. Bland annat pressar han vittnet hårt på att han beskrivit mördarens längd olika.

– Jag hade inte måttband med mig. Jag bara gav en siffra, säger grannen.

Vid ett tillfälle uppstår hätsk diskussion mellan de två juristerna. Johan Udén säger bland annat att Ulrik Smedberg ”vilseleder vittnet”. Mattes advokat Karl-Gustav Nyman sitter mestadels tyst.

Revelvern som kopplas till brotten. Foto från förundersökningen.

Fler brott har begåtts med mordvapnet under helgen. Tidigare samma dag ska Sebbe ha lekt ”rysk roulett” med revolvern mot Annas huvud och den användes igen dagen efter, då en man skjuts i foten. För det är Sebbe, tillsammans med Micke, misstänkt för mordförsök. De båda påträffades en bit från brottsplatsen efter att ha totalkrockat bilen de kom i.

När det gäller möjliga motiv för mordet, nämns av ett vittne att Matte varit arg på den mördade för att denne tidigare sålt honom dåliga droger. Sebbe sägs velat ta över drogförsäljningen i Limmared från offret.

Sebbes advokat Ulrik Smedberg. Pressfoto.

Morgonbladet träffar de båda advokaterna då samtliga vittnen för mordet har hörts.  Mattes advokat Karl-

– För mig är det klart vem som skjutit, och det finns ju bevisning för det menar jag. Den starkaste bevisningen är ju mannen som står i titthålet. Det går inte att förklara bort vem det var som sköt.
Gustav Nyman menar att hans klient helt bör frikännas från mordet.

 

 

Mattes advokat Karl-Gustav Nyman. Pressfoto.

Sebbes advokat Ulrik Smedberg anser att de båda ska frias. Det, eftersom åtalet är utformat som att två personer har gjort det i samförstånd och eftersom det inte går att bevisa att de haft en gemensam brottsplan. Han tror heller inte att tingsrätten kommer att kunna säga vem som höll i vapnet.

– Jag kan säga att det finns ingen bevisning som kan reda ut den frågan. □